Direktlänk till inlägg 1 april 2009

Vi undrar en grej, Tant Grön och jag.

Av Anders - 1 april 2009 22:52

Se här ett inlägg i värsta hakke-stil!


I det här inlägget sitter jag nöjt och dricker ur en Världens bästa pappa-mugg. Tant Grön frågar om muggen är på riktigt eller en symbol, och vad den i så fall kallas om den liksom bara är en bild av min nöjdhet över mig själv som förälder i det ögonblicket. Metafor försöker jag, men Tant Grön är inte nöjd. Och det fattar jag. För den bild hon får av en mugg som liksom materialiserar sig i mina pappanöjda händer är ju mera visuell än språklig.


Jag kommer att tänka på grepp ur tecknade serier och filmer. Ängeln och djävulen på axeln. Det dåliga samvetet som lämnar kroppen som en vikt med vingar. Åskmolnet som blixtrar över ens huvud. Glorian som markerar skenhelighet eller oskuld. Und so weiter.


Vad heter sånt? Som fenomen? Måste vi hitta på ett ord nu igen eller?


 
 
ullrika

ullrika

1 april 2009 23:47

heter det verkligen nåt? tror det måste bli hittepå. nåt med animerat samvete kanske. eller är det för uppenbart å trist?

http://akirllu.blogg.se

 
Ingen bild

Linus

2 april 2009 07:32

Det är väl något så enkelt som en symbol för din förträffliga pappighet :)

 
Ingen bild

Bror

2 april 2009 10:54

hallisar?

 
lastbilstanten

lastbilstanten

2 april 2009 11:49

...och hur får man uttrycket "Världens bästa pappa-mugg" könsneutralt? Jag kan också känna mig som "Världens bästa" ibland...

http://www.lastbilstanten.bloggagratis.se

 
ullrika

ullrika

2 april 2009 12:18

lastbilstant, 'världens bästa tant' funkar väl fint? annars gillar jag 'världens bästa'! kort och gott. koncist. eller hellre, "världens bästaste" - mitt allra gladaste uttryck!

http://akirllu.blogg.se

 
narnigrin

narnigrin

2 april 2009 19:40

@Lastbil: Världens bästa TANT, där hörde du! Nu var det inte jag som sa det! Ha-HA! *evil grin*

http://blog.erikanilsson.eu

 
Lastbils"morsan"

Lastbils"morsan"

2 april 2009 22:06

@Narn: ...å var fick du luft ifrån... svalt en fläkt, eller? ;-)

http://www.lastbilstanten.bloggagratis.se

 
ullrika

ullrika

4 april 2009 00:23

nämen. blidde det argt här nu? förlåt!! vad jag menade och hur jag tänkte var, om man kallar sig lastbilstant måste man väl vara en tant och om man är en tant måste man väl vilja vara den bästa i världen?

http://akirllu.blogg.se

 
lastbilstanten

lastbilstanten

4 april 2009 09:51

@ullrika: Nej då! Inte argt alls!!! Narn är min dotter och vår samtalton är oftast både rå och hjärtlig! Allt sägs med kärlek även om ordvalet kan vara lite kargt ibland. ;-)

http://www.lastbilstanten.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

4 april 2009 12:23

Ullrika - Animerat samvete är ett stiligt begrepp. Men det känns som om det bara täcker in en del av det.

Linus - Symbol, tja. Det känns lite väl allmänt tycker jag.

Lastibilstanten, Narn och Ullrika - Här försöker man föra en intressant språklig debatt, och så går ni och gör pajkastning av allihopa. Fy skäms. (Litet plus får ni dock för att ni lyckades reda ut hela grejen alldeles själva). I ursprungsfrågan skulle jag vilja hävda att bästa sättet att skapa en könsneutral världens-bästa-förälder-mugg är att skriva "världens bästa förälder" på den.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

4 april 2009 13:30

Nähä, då får vi väl som sagt hitta på något ord för det då. Och HA, HA, HA till ditt svar på Lastbilstantens, Narn och Ullricas kommentarer. Men det där med djävulen och ängeln på axeln känns väldigt nära muggen tycker jag, vad skulle man kunna kalla ett sådant? Inget svar fick vi och själv har jag inte kommit på någe bra heller. Besviken, jag hade nästan förväntat mig att det skulle finnas ett ord för det.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

5 april 2009 22:00

Tant Grön - forskade lite. I seriernas värld kallas fenomenet tydligen "symbolia". T.ex "I min hand materialiserade sig en världens bästa pappa-mugg som symbolia för mitt lätt självgoda humör". Det är väl inte så dumt?(Källa:http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Markering)

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Tant Grön

Tant Grön

5 april 2009 22:29

Det funkar för mig.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Håkan (hakke)

Håkan (hakke)

7 april 2009 10:37

Nej nej nej - inte "symbolia"! Jag har i kommentarerna till något gammalt blogg försökt reda ut skillnaden mellan olika närliggande berepp. Det var förstås mer åt det språkliga hållet, men jag tycker ändå att din mugg var en språklig bild av ditt nöjda föräldraskapet snarare än en serietidnings "symbolia".

Ett par snabba sökningar på synonymer.se ger följande mängd: {allegori, liknelse, parabel, metafor, symbol, trop, poetisk bild}

Själv hade jag ingen koll på "trop" men jag tror det passar som en basker på tanten. (Ojdå, en felaktig användning av ett språkligt uttryck. Vad kallas det nu igen?)

http://hakkesnack.blogsome.com

 
Anders

Anders

7 april 2009 22:41

Tant Grön - För mig med. Sen kom Hakke.

Hakke - Ibland är en "Världens bästa pappa-mugg" bara en "Världens bästa pappa"-mugg.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Håkan (hakke)

Håkan (hakke)

7 april 2009 23:32

Problemet är väl egentligen bara att JAG ALDRIG HAR FÅTT NÅGON SÅDAN MUGG och att min treåriga dotter inte läser bloggkommentarer. Så jag håller stenhårt på min "Trop".

http://hakkesnack.blogsome.com

 
Anders

Anders

8 april 2009 22:44

Då gör vi såhär: Tant Grön, vi kallar det solidariskt för en "trop" tills Hakke fått sin första världens bästa pappa-mugg (jag fick min av kollegorna när jag gick på pappaledighet för övrigt. Således fusk). Hakke, din uppgift är att håll oss informerade om när det händer. Då kör vi.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3 4 5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards