Direktlänk till inlägg 18 november 2008

Hommage á Öppna Förskolan

Av Anders - 18 november 2008 23:05

För er som aldrig har varit på en: Öppna Förskolan är alltså ett dagis som du besöker tillsammans med ditt barn. Det finns personal på plats, som ordnar lite aktiviteter och sköter leksaker och sånt. Men du ansvarar för din egen unges trivsel. Man kan värma lunch och äta där.


Och så sitter vi där på golvet eller vid bordet (för kaffe får man inte dricka bland barnen av uppenbara skäl), leker eller vakar eller servar. Tjingsar på nån annans unge som räcker en en plastkrokodil, medan vår egen demonstrerar hur bollbanan fungerar för nån mamma. Nån pappa har ingen koll eller lust över huvud taget och har näsan begravd i Metro medan hans knatte är på väg ut i kapprummet. Vi pratar om barnen såklart, Och vem är det här då? är en given samtalsöppnare, liksom Hur gammal är hon? eller Vad stadigt han går! Vi pratar faktiskt nästan bara om barnen. Vi jämför, skryter, oroar oss. Puttrar. Vi vet namnen på alla barnen som brukar vara där, men inte vad deras föräldrar heter. Jag är Elis pappa. Vi lånar ut blöjor till varann. Vi snuddar vid sport, politik och samhälle, men bara litegrann. Ibland är det sångstund och vi sitter och skäms i ring medan vi hummande sjunger att vi heter Karl-Oskar och bor i ett kärr.


Och det är så sjukt lätt att raljera över allt det här. Men någon har tänkt på att Trollet kanske vill pröva andra leksaker än dom som finns härhemma. Någon har tänkt på att det nog är bra för honom att träna lite på att vara i barngrupp innan han börjar riktiga dagis. Någon har tänkt på att föräldrar kanske behöver kunna gå nånstans och träffa andra vuxna människor ett par timmar ibland. Kaffe och hembakt bulle kostar tio spänn.


För mig är Öppna Förskolan svensk gråsosse-socialism när den är som allra allra vackrast.

 
 
Mia

Mia

19 november 2008 09:57

Jag tycker att det låter..hmm..väldigt väldigt MYSIGT!

/m

http://miahellstrom.driftig.nu

 
Håkan (hakke)

Håkan (hakke)

19 november 2008 10:02

Passa på och njut! När Trollet börjar dagis har du ingen aning om vad han gjort hela dagen, och du hinner heller aldrig prata ordentligt med de andra föräldrarna. Efter öppna förskolans underbara samvaro blir kontrasten riktigt frusterande, i alla fall de första 4-5 åren.

Det finns till och med en samhällsekonomisk fördel med öppna förskolan, för de som snöar in på såna grejer. Dottern var rejält förkyld säkert 5-6 gånger under tiden vi gick där, då fick vi hålla oss hemma en vecka. När hon sedan började dagis hade hon och övriga öf-barn betydligt bättre motståndskraft mot bacilluskerna. Vi har i snitt haft betydligt färre vab-dagar, jag gissar på ca 10 färre, första året på dagis jämfört med de dagisbarn som inte gick på öf.

http://hakkebild.blogspot.com

 
Tant Grön

Tant Grön

19 november 2008 11:46

Vackert! Gråsosse-socialism... Jag gillar oxå öf, framförallt de dagar då de stora får vara med. Alltså på den öf i mitt område var det uppdelat på 0-1 år och övriga så att bäbisarna skulle kunna få lite lugn och ro och inte bli anstormade av äldre gulliganer som boffas och roffar åt sig saker. Kanske funkar så hos er med, vad vet jag. Men de dagarna då stora barn var "tillåtna" brukade vi gå dit innan Lillgulliganen började på dagis. Men om man vill ha insyn i sina barns vardag som Håkan pratar om, så finns det ju föräldrakooperativ som har arb.dagar Vi är med i ett sådant. Det finns massor med fördelar med det, men givetvis nackdelar oxå. Men nackdelarna är för oss vuxna, inte för barnen enligt mig. Har man ett flexibelt jobb så är ju det ett alternativ om man vill vara med och se vad barnen sysslar med på dagarna.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

19 november 2008 12:07

Mia - det är det! På ett lite stifft vis.

Hakke - jag vet! Trollet har snörvlat mer eller mindre konstant sen september känns det som, och bredvid står Loppan och jag och applåderar. Att han, när han börjar riktiga dagis, kommer att känna en massa folk bättre än vi känner dom har jag varit inne på i tidigare inlägg. Konstigt känns det!

Tant Grön - vår ÖF har också den där uppdelningen. Trollet hade inte hunnit fylla ett när vi började gå i augusti, så då gick vi på småbarnstorsdagarna först. För att vänja honom, var min tanke. Sen fattade man rätt snabbt att det var torsdagarna som var allra trängst och stimmigast...När jag blir frilansare igen (om ett par tre år har jag nog fått nog av fast tjänst, tror jag) så känns kooperativ som ett jätteintressant alternativ.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards